Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp als tussenstap naar minder gas

Zoekt u ook naar mogelijkheden voor de korte termijn om het gebruik van gas te verminderen.
Naast de klimaatproblemen zijn ook de hoge grasprijzen een stimulans om na te denken over alternatieven. Een hybride warmtepomp is een interessante tussenstap. En geeft tegelijk ruimte om met elkaar de mogelijkheden voor de lange termijn in de buurt te onderzoeken.

Klimaatproblemen en de huidige hoge gasprijzen stimuleren ons om minder gas te gebruiken en te zoeken naar alternatieve manieren om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig. De stap van CV naar een alternatieve warmteoplossing is groot. Wat is de beste oplossing of in ieder geval een goed alternatief? En doen we dat individueel of kiezen we voor een coöperatieve aanpak? Het neemt nog wel wat tijd voor we hier echt uit zijn met elkaar. Maar wat doen we in tussentijd? Welke stappen kunnen we nu nemen zonder dat het meteen consequenties heeft voor toekomstige keuzes?

De hybride warmtepomp werkt op stroom, haalt warmte uit de lucht en wordt gekoppeld aan je (bestaande of nieuwe) CV ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De CV-ketel springt bij als het buiten heel koud is en voor het warme water.
Heeft jouw huis overal wat isolatie (in dak, gevel èn vloer!) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan een hybride warmtepomp. Je CO2 uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20%. Heb je goede isolatie en vloerverwarming? Dan kan de besparing zelfs oplopen tot zo’n 80%! 

Subsidie en een lagere energierekening

Nog 2 pluspunten: je kunt vanaf dit jaar tot 30% subsidie krijgen op een hybride warmtepomp èn je energierekening gaat omlaag! De verwachting is dat we de hybride warmtepomp terugverdienen voor we van het gas af gaan. Zo is ook de ervaring van bewoner Martin: ‘nadat de hybride pomp geplaatst was, ben ik uit nieuwsgierigheid het verbruik gaan bijhouden. De energiekosten zijn flink gedaald en ik verwacht de warmtepomp in zes jaar terug te gaan verdienen.’  

Zie Bewonersavond

Werkgroep hybride warmtepompen

We hebben een werkgroep hybride warmtepompen gevormd die de komende maanden onderzoekt wat voor- en nadelen zijn van hybride warmtepompen en een aanpak uitwerkt voor het inzetten van de hybride warmtepomp als tussenstap. We kijken naar kosten en opbrengsten, scholing voor energiecoaches, samenwerking met bedrijven in de regio, mogelijkheden voor een collectieve inkoopactie en afstemming met de vier buurtverkenningen van Wijdemeren.

Een hybride warmtepomp naast de CV geplaatst.