Waterzijdig inregelen

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen. Onder de cv-installatie verstaan we een cv-ketel en de verwarmingselementen, zoals radiatoren of convectoren. Wat levert waterzijdig inregelen op? De cv-installatie is zuiniger in verbruik en dat is gunstig voor je energierekening. Je bespaart al gauw 10%. Bovendien zorgt het voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.

Aanvraagformulier waterzijdig inregelen

  Bent u lid van de Energiecoöperatie Wijdemeren? (invullen vereist)
  JaNee

  Voornaam (vereist)

  Achternaam (vereist)

  Huisnummer (vereist)

  Postcode (vereist)

  E-mail (vereist)

  IBAN (vereist) Uw gegevens worden veilig verstuurd

  Vereist:

  Vereist ivm lidmaatschap:

  * Uw premie voor 2024 wordt in januari 2024 afgeschreven. U kunt op ieder gewenst moment uw toestemming intrekken door te bellen of te mailen met de energiecoöperatie.

  Wat is waterzijdig inregelen?

  Waterzijdig inregelen is het vergelijken van de temperatuur van het water dat in en uit de radiatoren stroomt, doormiddel van een infraroodthermometer.

  Waarom waterzijdig inregelen?

  Als de cv-ketel niet goed is ingeregeld, dan is er geen goede verdeling van het water en worden de radiatoren vlak bij de ketel ontzettend warm, terwijl de andere radiatoren een stuk minder goed verwarmen. Dit kan zorgen voor comfortwisselingen in je huis, de ene ruimte is veel te warm terwijl de andere ruimte juist te koud is. Ook kun je last hebben van geluidsklachten in de radiator. Als de radiatoren en cv-ketel juist zijn ingesteld, dan kun je tot wel €100 besparen op je energierekening.

  Dit heb je nodig:

  • Infraroodthermometer
  • Kleine thermometers
  • Kraanlabels
  • Ontluchtingssleuteltje
  • Inbussleutel
  • Radiator met voetventielen
  • Optioneel: handboek

  Waterzijdig inregelen in zes stappen

  Stap 1: Ontlucht de verwarming en vul de cv-installatie bij.

  Stap 2: Stel de cv-ketel op de juiste temperatuur in (hier kan vaak al flink op bespaard worden).

  Stap 3: Draai alle radiatoren helemaal open en zet de thermostaat hoog totdat alle verwarmingen op temperatuur zijn.

  Stap 4: Meet de aanvoer en retourtemperaturen met de infraroodthermometer bij alle radiatoren en kijk of er een groot verschil is. De onderkant hoort ongeveer 45 graden te zijn en de bovenkant 60 graden.

  Tip: Meet nooit een glanzend oppervlak met een infrarood-thermometer. Zo werkt hij niet optimaal, omdat hij het infrarood licht van de reflectie zal meenemen. Met ondoorzichtige tape kun je dit oplossen.

   

  Stap 5: Regel de verwarming altijd in via de aanvoerbron om verstopping te voorkomen.

  Draai de verwarming op de juiste stand met een voetventiel. Heb je geen voetventiel? Dan kun je ook aan de radiatorkraan draaien, maar zet hem dan het liefst vast.

  Hoe dichter de verwarming bij de ketel staat, hoe strakker je hem wil draaien. Staat de verwarming dicht bij de ketel? Dan zet je hem bijvoorbeeld op stand 2. De stand is ook afhankelijk van de grootte van de radiator en de isolatie van de ruimte.

  Stap 6: Wacht 20 minuten en meet de temperaturen dan weer op met de infraroodthermometer. Herhaal het proces totdat de correcte temperatuurverhouding is ingeregeld.