Nieuwspagina februari 2024

Wij ondersteunen bedrijven gratis bij energieopwekking en -besparing

Ons duurzame bedrijventeam telt vier experts die, ieder vanuit het dorp waar ze zelf in wonen, ondernemers helpen bij energiebesparing en energieopwekking.

Energieopwekking
Wijdemeren heeft ruim 380 grote daken (> 250 m2). Zo’n 100 daken zijn zelfs groter dan 1.000 m2. Op ongeveer een kwart liggen inmiddels zonnepanelen. Dakeigenaren met interesse in zonnepanalen voor eigen gebruik of  teruglevering ondersteunen we met raad en daad. Ook coöperatieve projecten waarbij buurtbewoners investeren in zonnepanelen op een groot dak, zoals recent de tennishal in Nederhorst den Berg of stal Hilverzicht in Loosdrecht. Via een dakscan geven we dakeigenaren inzicht in de opbrengst, kosten, constructie en aansluiting op het net. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van windenergie en energieopslag in batterijen. Tot slot organiseren we bijeenkomsten met koplopers uit onze gemeente over vervolgstappen om hun bedrijf verder te verduurzamen.

Energiebesparing
Wat je niet gebruikt hoef je niet te kopen of op te wekken. Bovendien helpt een lager energieverbruik bij de verduurzaming van onze omgeving. Daarom is een kritische analyse van je verbruik en de mogelijkheden om daarop te besparen belangrijk. We bieden ook op dit vlak hulp en  ondersteuning. Dit jaar starten we met een speciaal  programma om ondernemers te helpen bij energiebesparing. Voor grootverbruikers (> 50.000 kWh of >25.000 m3 gas per jaar) geldt inmiddels een wettelijke rapportering en besparingsplicht waar deze analyse bij kan helpen. Uit ervaring weten we dat hier veel geld valt te besparen.

Heb je interesse en wil je eens praten over de mogelijkheden voor besparing en opwekking voor jouw pand of wil je meedoen aan de koplopersgroep of aan een coöperatief zonneproject, neem dan contact op.

V.l.n.r.: Merlijn van Selm (Waterschap AGV), Jeroen Kerkvliet (ECWijdemeren), Nanno Bouma (ECWijdemeren), Piet van Gelder (bewonersgroep Blijkpolder) en Harry de Brauw (Waterschap AGV)

Wat een warmtenet in de Blijkpolder en Kortenhoef Noord bijzonder maakt, is dat het coöperatief zal zijn. Bewoners zullen een hoge mate van zeggenschap hebben en betrokken
zijn. Samen beslissen over belang-rijke zaken zoals het ontwerp en de tarieven voor warmte. Door gezamenlijk eigenaarschap te stimuleren, is zo’n warmtenet niet alleen efficiënt en duurzaam, maar sluit aan bij de behoeften en waarden van de gemeenschap. Natuurlijk zullen er uitdagingen zijn en vragen die beantwoord moeten worden in
het proces van planning en implementatie. Maar met een coöperatieve aanpak hebben we de
mogelijkheid om deze obstakels te overwinnen en een model te creëren dat navolging verdient in de hele regio.

Bewonersgroepen
Blijkpolder, Nederhorst: nanno@ecwijdemeren.nl
Kortenhoef Noord: ericjan@ecwijdemeren.nl

Een coöperatief warmtenet als
duurzaam alternatief voor aardgas

Een hele wijk, of zelfs een heel dorp verwarmen zonder aardgas? Het kan, en is nog allesbehalve gewoon. We hebben het over de mogelijke aanleg van een warmtenet in onze gemeenschap. Het is een primeur voor duurzame energie in de regio. En belangrijk: het gaat een warmtenet worden vóór en dóór bewoners. Coöperatief dus. Het idee is even eenvoudig als revolutionair: gebruik maken van de warmte die wordt gewonnen uit gezuiverd afvalwater afkomstig van de rioolwaterzuive-ringsinstallatie Horstermeer. Deze innovatieve benadering kan onze ecologische voetafdruk verkleinen door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. 

“Onder onze voeten stroomt meer dan genoeg water om heel Nederhorst den Berg te verwarmen.”

In de transitievisie warmte (Op weg naar Aardgas-vrij 2021) van de gemeente Wijdemeren zijn De Blijkpolder en Kortenhoef-Noord als verkennings-buurten aangewezen. De haalbaarheidsstudies zijn inmiddels verricht en laten zien dat warmte-netten niet alleen voor deze buurten, maar voor heel Nederhorst den Berg en Kortenhoef kansrijk zijn. Voordat de aanleg van de warmtenetten kan beginnen, zal de Energiecoöperatie Wijdemeren wijkuitvoerings-plannen opstellen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met gemeente,  Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (eigenaar van de bron), woningcorporaties Gooi & Omstreken en de Alliantie, en netbeheerder Liander. 

Nederhorst1

Participeren in Duurzame Energie:
Samen naar een Groene Toekomst

Het streven naar meer lokale opwek van duurzame energie neemt toe, minimaal 50% lokaal eigendom in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Coöperatieve zonnestroomprojecten van  de Energiecoöperatie Wijdemeren, gefinancierd via participaties van bewoners, geven niet alleen minder fossiele brandstoffen maar ook een tastbaar rendement. Er zijn twee participatiemogelijkheden: de SCE-regeling, met een vaste uitbetaling per jaar van subsidie en opbrengst en de PCR-regeling met een jaarlijkse korting op de energiebelasting 
gekoppeld aan eigen gebruik. De gemeente Wijdemeren koopt zelf ook 20% van zijn energie via duurzaam opgewekte stroom van de Energie-coöperatie Wijdemeren. Dat percentage wordt komende jaren uitgebouwd. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook een investering in lokale samenwerking en gemeenschap.


ECWijdemeren | Dodaarslaan 2b Kortenhoef | 035-2343999 | www.ecwijdemeren.nl | contact@ecwijdemeren.nl | dagelijks open