Participeren in coöperatieve energieopwekking

Interesse? Meld je aan voor participaties

  Voorletters*
  Achternaam*
  Straat*
  Postcode*
  E-mail*
  Meedoen SCE of PCR

  Vragen/Opmerkingen * Invullen vereist

  50% lokaal eigendom

  De Energiecoöperatie Wijdemeren draagt op verschillende manieren bij aan de energietransitie, zoals het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen en door, voor en met bewoners te investeren in lokale en duurzaam opgewekte energie met minimaal 50% lokaal eigendom (Klimaatakkoord). Ambitie is dat de dorpen van Wijdemeren zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden zowel via opwekking op eigen dak als via gezamenlijke coöperatieve zonnestroomprojecten.
  Zonnestroomprojecten worden gefinancierd met participaties van bewoners, die de investering terugverdienen via een vooraf vastgestelde combinatie van subsidie en opbrengst.
  Onderstaande video legt uit waarom streven naar 50% lokaal eigendom belangrijk is. 

  Investeer mee in gezamenlijke zonnepanelen – duurzaam en een mooie investering

  De Energiecoöperatie, bewonersorganisatie voor energievraagstukken, heeft vier zonnestroominstallaties op grote daken en nodigt bewoners uit om te participeren. Doe je mee? 

  Je kunt kiezen uit twee regelingen. Beide dragen bij aan de lokale energievoorziening van Wijdemeren met 100% lokale groene stroom. De standaard looptijd van de projecten is 15 jaar en dan heb je je investering in minder dan tien jaar terugverdiend.

  De PCR (Postcoderoosregeling) is speciaal voor bewoners die zelf geen of niet genoeg zonnepanelen op het eigen dak kunnen plaatsen. Op deze manier kun je toch bijdragen aan duurzame energie. Je koopt een of meer participaties en ontvangt een jaarlijkse korting op de energiebelasting tot maximaal je eigen gebruik. De zonnestroominstallaties op de Fuik en de Scouting zijn in 2019/2020 gestart en wegens verhuizing of aanschaf van eigen zonnepanelen zijn er weer een aantal participaties beschikbaar gekomen. Je kunt in deze projecten nog bijna 11 jaar participeren. De kosten per participatie zijn afhankelijk van het moment waarop je instapt rond de 200/250 euro.

  De SCE-regeling (subsidie coöperatieve opwekking) is een investering in duurzame energie met een vaste uitkering per jaar. Eind 2023 zijn zonnepanelen gelegd op ons nieuwste project de tennishal van TV Nederhorst en je kunt nog 15 jaar participeren voor € 200 per participatie.

  Voor meer informatie over deelname en de verschillende varianten, zie hieronder de verschillende PCR en SCE installaties. Heb je vragen, neem gerust contact op en ook de participanten vertellen graag over hun deelname. 

  Werk mee aan een groener Wijdemeren, door, voor en met bewoners. Samen kunnen we het verschil maken voor onze toekomst en die van de komende generaties.

  SCE zonnestroominstallatie op ST Nederhorst 

  Wij zijn blij en trots dat het coöperatieve zonnestroomproject op het dak van Stichting Tennispark Nederhorst (STN) te Nederhorst den Berg op 9 december 2023 is geopend door wethouder Els Kruijt.  Het zonnestroomproject loopt 15 jaar met 224 panelen en een verwachte opwek van 80.920 kWh per jaar. 

  Wil je ook dit mooie project steunen als participant? Wij nodigen alle bewoners van Wijdemeren en speciaal de leden van tennisvereniging Nederhorst en de bewoners van Nederhorst den Berg uit om deel te nemen aan het coöperatieve zonnestroom-project.

  Lees de Informatiebrochure SCE Stichting Tennispark Nederhorst. Je kunt meedoen vanaf € 200 per participatie. Neem voor vragen contact op. 

  Participaties volgens de oude PCR regeling (Postcoderoosregeling)

  Je koopt één of meer participaties van €325:15 x aantal jaren die resteren en ontvangt voor het resterende aantal jaren een jaarlijkse korting op de energiebelasting tot maximaal je eigen gebruik.
  De PCR regeling is gekoppeld aan je eigen energiegebruik. Dus is met name voor participanten die zelf geen of niet genoeg zonnepanelen op hun dak kunnen leggen.

  Zie Informatiebrochure  PCR collectieve energieopwekking Fuik en Scouting
  en Overeenkomst participaties de Fuik 
  of Overeenkomst participaties scouting Klaas Toxopeus

  Heb je interesse dan kun je je nu al (vrijblijvend) aanmelden. Zie aanmeldformulier. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de mogelijkheden. 

  Onze projecten SCE (subsidie coöperatieve energieopwekking) en PCR  (postcoderoos collectieve energieopwekking)

  Zonnestroominstallatie Stal Hilverzicht

  Zonnestroominstallatie Stal Hilverzicht is eind oktober 2023 in gebruik genomen. Eigenaar Jacob Doets is enthousiast. Mede omdat tegelijkertijd ook zijn eigen zonnestroominstallatie is gerealiseerd. 23 participanten voornamelijk uit de buurt hebben geïnvesteerd en de installatie mede mogelijk gemaakt. 

  Zonnestroominstallatie De Fuik en scouting Klaas Toxopeus

  De energiecoöperatie heeft in 2019-2020 twee zonnestroomprojecten gerealiseerd, een zonnestroominstallatie op de Fuik in Kortenhoef en op de scouting Klaas Toxopeus in Kortenhoef.
  Deze
  zonnestroominstallaties vallen onder de zogenaamde postcoderoosregeling waarbij bewoners die participeren een korting krijgen op de energiebelasting. Bewoners kunnen daarin participeren tot maximaal eigen energiegebruik. Ideaal voor bewoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen. Je kunt zonder dak toch bijdragen aan duurzame lokale energie.  

  Sinds 1 augustus 2019 draait de Fuik als een zonnetje.  Wethouder Boermans die de feestelijke opening heeft gedaan feliciteerde ons en was blij met onze actieve inzet voor de energietransitie in Wijdemeren. De firma Schimmel die de zonnestroominstallatie heeft aangelegd gaf ons een prachtige monitor cadeau. Elke dag interessante informatie op het scherm in de Fuik. Kom gerust eens kijken!

  1 april 2020 is de zonnestroominstallatie op het dak van de scouting aan de Kwakel in Kortenhoef in werking getreden. De officiële openingsceremonie hebben we vanwege corona uitgesteld, maar de installatie draait volop. Een fantastisch schuin dak op het zuiden. Ideaal voor zoveel mogelijk energieopwekking. Dank aan Schimmel electrotechniek voor de aanleg, Wim Schaap voor de projectleiding, scouting Klaas Toxopeus voor het beschikbaar stellen van het dak en participanten voor de financiering. Als Energiecoöperatie Wijdemeren zijn we hier trots op. We gaan natuurlijk niet stilzitten en zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor een volgend dak. Heb je een groot dak beschikbaar of wil je participeren in onze collectieve opwekking neem dan contact op. Kijk ook naar de mogelijkheden van ons grotedakenplan