Werken bij de energiecoöperatie

Interesse in werken bij de energiecoöperatie? Meld je aan en we nemen contact met je op. Liever bellen of mailen? Je vindt hier de contactgegevens

  Naam (vereist)
  Postcode
  E-mail (vereist)
  Waarmee wil je de energiecoöperatie versterken?

  Door, voor en met bewoners

  We werken inmiddels met verschillende teams van betrokken bewoners die als vrijwilliger en via betaalde opdrachten werken aan de energievraagstukken van Wijdemeren. Het is indrukwekkend wat er aan lokale kennis en ervaring is en dat maken we graag zichtbaar. 

  Werk met ons mee!

  Alle hulp wordt zeer op prijs gesteld. Als coöperatie door en voor bewoners zetten wij ons graag in om de energietransitie van Wijdemeren tot een succes maken. Er is van alles te doen, zoals mooie voorbeelden verzamelen en zichtbaar maken, bewoners ondersteunen, mensen enthousiast maken, folders verspreiden, wijkavonden voorbereiden, energiemarkten organiseren, daken zoeken voor collectieve energieopwekking, collectieve inkoopacties organiseren, investeren in de buurtwarmte en bureauwerk, zoals financiële administratie, website, automatisering enzovoort. We doen veel vrijwillig, maar naast vrijwillige inzet zijn er beperkt ook betaalde mogelijkheden voor het doen van diverse campagnes, projecten en de basisorganisatie.

  Eerste Hulp bij Energielasten (EHBE)

  Voor ons project Eerste Hulp bij Energielasten (EHBE) zijn wij op zoek naar mensen die het leuk vinden om bewoners op een laagdrempelige manier te helpen met het besparen van energie.
  (GEEN ERVARING OF KENNIS NODIG!)
  Wat gaat u doen? U gaat samen met een vertrouwenspersoon van de Energiecoöperatie op bezoek bij bewoners die om onze hulp hebben gevraagd bij het omlaag krijgen van de energierekening. We kijken samen met de bewoners naar het energieverbruik en de staat van de woning en wat wij kunnen doen om te helpen besparen op energie. We kunnen gratis kleine energiebesparende maatregelen leveren en plaatsen zoals bijvoorbeeld de radiatorfolie, tochtband en ledlampen maar ook maatwerk is mogelijk. Zo leveren we ook wel eens infraroodpanelen of vervangen we een heel oud apparaat. Het is zeer divers en dankbaar werk! Wat vragen we? Ben je ten minste één dag per week beschikbaar om in te delen voor de huisbezoeken? Vind je het leuk om mensen te helpen? Heb je geen problemen met het doen van lichte klusjes zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van radiatorfolie of tochtband? Dan zijn we op zoek naar jou! Wat bieden we? Naast het werken met een heel gezellig team, bieden wij: een opleiding tot energiecoach (5 weken 1 dagdeel per week) ; een workshop over het effectief inzetten van kleine energiebesparende maatregelen; een workshop communicatie; een training voor het werken met de warmtecamera; een kluskoffer Zo ga je goed voorbereid op pad! Geïnteresseerd?! 
  Neem dan contact op met Marjolijn Bezemer via 035-2343999 of mail

  Kom jij de energiecoöperatie versterken? ZZP of vrijwillig!

  De energiecoöperatie krijgt steeds meer vragen van bewoners en ook het aantal projecten groeit. Daarom een dringende oproep aan ZZP-ers of vrijwilligers om mee te komen werken aan een van onze vier pijlers: energiebesparing, energieopwekking, energiebewustzijn of de warmtetransitie in de buurt. Ben je ZZP-er kom dan als projectleider een dag in de week een project of actie trekken. Ben je vrijwilliger dan is energiecoach of energieklusser misschien iets voor jou.  Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

  Uitgangspunten

  • Je bent lid van de energiecoöperatie
  • Je vormt met elkaar een bewonersorganisatie voor energievraagstukken.
  • Je werkt als energiecoöperatie door, voor en met bewoners op basis van betrokkenheid
  • Je maakt deel uit van een platform van lokale deskundigheid en investeert in netwerken
  • Je investeert minimaal twee tot vier uur per week vrijwillig in de uitvoering van de energiecoöperatie
  • Je maakt deel uit van een team voor energiebesparing, buurtwarmte, energieopwekking en/of algemene organisatie.
  • Je kunt deel uitmaken van een (zelfstandigen) pool voor tijdelijke betaalde opdrachten
  • Je betaalde projectinzet wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld

  Energiecoach worden?

  Wil je bewoners helpen de stappen naar het verduurzamen van het huis helder te krijgen? Ben je een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of een vrijwillige professional? 

  Kom dan bij het team energiecoaches in je eigen dorp en volg de basistraining voor energiecoaches. Je leert kijken naar de bouwkundige en installatietechnische staat van de woning en adviezen geven over het verduurzamen van de woning.

  Energiecoaches doen afhankelijk van tijd en interesse energiecoachgesprekken, warmtescans, wekelijkse energietafels, straatgesprekken, collectieve inkoopacties, winteracties, energieklussen, energie-educatie op de scholen en een diversiteit aan acties die bewoners verder helpen in de energietransitie. 

  Wil jij leiding geven aan de toekomst van de energiecoöperatie? 

  Eind 2022 hebben we ons eerste lustrum gevierd. We hebben veel geïnvesteerd in het opbouwen van de energiecoöperatie als bewonersorganisatie voor energievraagstukken. Nu zijn we toe aan het borgen van de organisatie voor de toekomst. We zijn nog minstens tot 2050 bezig met de organiseren van de energietransitie. Daarom zijn we nu op zoek naar een stevig coördinatieteam dat de dagelijkse leiding van de energiecoöperatie op zich wil nemen en wil bouwen aan deze toekomst. 
   

  We zoeken mensen die elk vraagstuk van de energietransitie serieus nemen en de deskundigheid van de lokale samenleving daarvoor benutten. Die zelf niet de grens zijn maar steeds weer bewoners weten te vinden om met elkaar vraagstukken op te lossen en verder te komen. 

  We zoeken mensen die snappen dat we als bewonersorganisatie een belangrijke schakel kunnen zijn voor de energietransitie en verantwoordelijkheid blijven nemen voor het leggen van relaties met bewoners en het organiseren door, voor en met bewoners. 
   
  We denken aan een coördinatieteam van drie personen die verantwoordelijk zijn voor de basisorganisatie en de vier pijlers: energiebewustzijn, energiebesparing, energieopwekking en de warmtetransitie. 
   
  Woon je in Wijdemeren en wil je investeren in de toekomst van de energiecoöperatie? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Telefoon 035-2343999.