Subsidie en financiering

Vragen?

Neem gerust contact op met de energiecoöperatie. Wij helpen u graag verder. Meldt u aan voor een gratis gesprek met een energiecoach.

Subsidie warmtepompen en isolatie woningen (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zowel voor  isolatiemaat-regelen als voor een warmtepomp en/of een zonneboiler. Vanaf 2022 wordt de ISDE voor hybride en gewone warmtepompen voor drie jaar verhoogd naar 30%.

De extra subsidie maakt de hybride warmtepomp bij vervanging aantrekkelijker dan alleen een gasketel. Nu dus een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp. De ISDE subsidie geldt alleen voor bestaande woningen.

We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet:

  • (Hybride) warmtepompen en zonneboilers kunnen zonder tweede maatregel worden aangeschaft.
  • (Hybride) warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst. Zelf  plaatsen is niet meer toegestaan als je subsidie wilt.
  • Er  is ook subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.
  • Er geldt als voorwaarde voor isolatie dat er minimaal twee besparende maatregelen genomen worden. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp is toegestaan.
  • Er is een minimaal te isoleren aantal vierkante meters per woning.
  • En een maximale oppervlakte per maatregel waarvoor subsidie is aan te vragen.
  • Er is een productenlijst voor goedgekeurde isolatiematerialen en wijze van aanbrengen op de website van de RVO.

BTW teruggave Zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst Zie btw terugvragen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen en warmtepompen. U vindt alle maatregelen die in aanmerking komen voor de lening op www.warmtefonds/particulieren.nl

Verzilverlening, speciaal voor ouderen

De verzilverlening voor aanpassingen aan uw huis is voor inwoners van Wijdemeren boven 65 jaar (partner max 10 jaar jonger) en mag ook gebruikt worden voor energiemaatregelen!

De Verzilverlening is een aflossingsvrije lening voor aanpassingen in de woning voor woningen met een ruime overwaarde, dus waarbij de hypotheek geheel of grotendeel is afgelost. Tijdens de looptijd van de lening betalen de gebruikers geen aflossing én geen rente. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening. Hierdoor stijgen de woonlasten van de gebruikers niet.

Wilt u minimaal twee energiemaatregelen nemen en hebt u de AOW leeftijd neem dat contact op met de gemeente Wijdemeren. Zie website gemeente Wijdemeren. Hebt u ondersteuning nodig dan helpen de energiecoaches u graag verder. 

Inwoners boven de 75 jaar kunnen geen energiebespaarlening krijgen, maar wel gebruik maken van de verzilverlening.