Subsidie en financiering

30% subsidie op energiebesparende maatregelen en daarnaast een renteloze energiebespaarlening. 

30% subsidie bij (twee) isolatiemaatregelen en/of een (hybride) warmtepomp, zonneboiler en een aansluiting op een warmtenet

Dit is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)De ISDE subsidie geldt alleen voor bestaande woningen en kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Bij twee isolatiemaatregelen, een warmtepomp of zonneboiler krijgt u een subsidie van 30%, bij één isolatiemaatregel krijgt u 15% subsidie.  

We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet:

  • (Hybride) warmtepompen en zonneboilers 30% subsidie kunnen zonder tweede maatregel worden aangeschaft. (Hybride) warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst. Zelf  plaatsen is niet meer toegestaan als je subsidie wilt.
  • Er  is ook subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.
  • Bij één maatregel geldt 15% subsidie. Deze regeling gaat in per januari 2023 en geldt dan met terugwerkende kracht voor maatregelen uitgevoerd vanaf 2 april 2022.
  • 30% subsidie bij minimaal twee maatregelen. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp is toegestaan.
  • Er is een minimaal te isoleren aantal vierkante meters per woning.
  • En een maximale oppervlakte per maatregel waarvoor subsidie is aan te vragen.
  • Er is een productenlijst voor goedgekeurde isolatiematerialen en wijze van aanbrengen op de website van de RVO.

De lening bij het Nationaal Warmtefonds om je koophuis te verduurzamen is vanaf 1 november 2022 tegen 0% rente! Iedereen met een verzamelinkomen tot € 45.014 kan hier gebruik van maken.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen en warmtepompen. U vindt alle maatregelen die in aanmerking komen voor de lening op www.warmtefonds/particulieren.nl

Vragen over subsidies of leningen?

Neem gerust contact op met de energiecoöperatie. Wij helpen u graag verder. Meldt u aan voor een gratis gesprek met een energiecoach.

Verzilverlening voor woningaanpassing en verduurzaming voor  inwoners van Wijdemeren boven 65 jaar (partner max 10 jaar jonger) 

De Verzilverlening is een aflossingsvrije lening voor aanpassingen in de woning voor woningen met een ruime overwaarde, dus waarbij de hypotheek geheel of grotendeel is afgelost. Tijdens de looptijd van de lening betalen de gebruikers geen aflossing én geen rente. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheek-lening. Hierdoor stijgen de woonlasten van de gebruikers niet.

Wilt u minimaal twee energie-maatregelen nemen en hebt u de AOW leeftijd neem dat contact op met de gemeente Wijdemeren. Zie website gemeente Wijdemeren. Hebt u ondersteuning nodig dan helpen de energiecoaches u graag verder.