Subsidie en financiering

30% subsidie bij (minimaal twee) energiebesparende maatregelen en een energiebespaarlening met 0% rente (inkomen < 60.000)

Vragen over subsidies of leningen? Wij helpen je graag verder. Kom naar het energieloket of meld je aan voor een gratis gesprek met een energiecoach.

De Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE) ondersteunt je als huiseigenaar met een subsidie voor duurzame maatregelen in huis. De ISDE subsidie geldt voor bestaande woningen en alleen als de maatregelen door bedrijven zijn uitgevoerd.

Bij twee isolatiemaatregelen, een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler krijg je een subsidie van 30%, bij één isolatiemaatregel krijgt u 15% subsidie. 

De subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidie moet binnen 24 maanden na uitvoering worden aangevraagd en geldt met terugwerkende kracht voor maatregelen uitgevoerd vanaf 2 april 2022. 

Enkele aandachtspunten op een rijtje: 

 • De subsidie voor isolatie geldt vanaf een minimaal te isoleren aantal vierkante meters per woning.
 • Voor de subsidieaanvraag voor isolatie geldt een maximale oppervlakte per maatregel.
 • Er is een productenlijst voor goedgekeurde isolatiematerialen en wijze van aanbrengen op de website van de RVO.
 • Let op: De subsidie kan pas na de uitvoering van de maatregelen worden aangevraagd en moet dus voorgeschoten worden. Houd hiermee rekening bij de financiering.
 • Doe-Het-Zelf maatregelen vallen niet onder de ISDE subsidie. 
  Via de Lokale Isolatieaanpak (LIA) is wel een lokale doe-het-zelf subsidie beschikbaar (woningen tot WOZ € 553.000)
 • (Hybride) warmtepompen en zonneboilers kunnen met 30% subsidie zonder tweede maatregel worden aangeschaft. 
 • Voor één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp geldt ook 30% subsidie. 
 • (Hybride) warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst. Zelf plaatsen is niet toegestaan als je subsidie wilt.
 • Er  is ook subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.

De lening bij het Nationaal Warmtefonds om je koophuis te verduurzamen is vanaf 1 november 2022 tegen 0% rente! Iedereen met een verzamelinkomen tot € 60.000 kan hier gebruik van maken. Heb je een hoger inkomen dan betaal je rente. 

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maat-regelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, HR++glas, zonnepanelen en warmte-pompen. Je vindt alle maatregelen die in aanmerking komen voor de lening op www.warmtefonds/particulieren.nl

Verzilverlening (geen aflossing en geen rente)

Naast de energiebespaarlening is er ook nog de verzilverlening Wijdemeren. Een aflossingsvrije lening voor woningaanpassing en verduurzaming voor  woningeigenaren Wijdemeren boven 65 jaar (partner max 10 jaar jonger) 

Tijdens de looptijd van de lening betalen de gebruikers geen aflossing én geen rente. Zowel de verschuldigde rente als de aflossing worden pas na afloop van de looptijd voldaan. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de lening. Hierdoor stijgen de woonlasten van de gebruikers niet.

Wil je minimaal twee energiemaatregelen nemen en ben je boven de 65 jaar neem dat contact op met de gemeente Wijdemeren. Zie website

Heb je ondersteuning nodig dan helpen de energiecoaches je graag verder.