Subsidie en financiering

Vragen? Neem gerust contact op met de energiecoöperatie. Wij helpen u graag verder. 

Ben u al bezig om uw woningisolatie voor te bereiden? U kunt meedoen met de collectieve inkoopactie voor isolatie en zonnepanelen.  Wilt u de mogelijkheden voor isolatie in uw eigen huis nog wat nader verkennen, maak dan een afspraak voor een gratis gesprek met een energiecoach.

Subsidie isolatie woningen (ISDE)

De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers verlengd en uitgebreid met isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Deze ISDE kan vanaf 4 januari 2021 worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Aanvragen kan alleen na uitvoering en betaling van de maatregelen en moet binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel gebeuren.

We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet. Nieuw in deze subsidieregeling in :

  • Er geldt als voorwaarde voor de vernieuwde regeling dat er twee besparende maatregelen genomen worden. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp is toegestaan. De maatregelen hoeven dus geen twee isolatiemaatregelen meer te zijn. Warmtepompen en zonneboilers kunnen nog steeds zonder tweede maatregel worden aangeschaft.
  • Het minimaal  te isoleren oppervlak is voor alle woningtypen gelijk. Voor een aantal woningtypen is er daardoor een verlaging van het aantal minimaal te isoleren vierkante meters.
  • Het maximale subsidiebedrag is vervangen door een maximale oppervlakte per maatregel waarvoor subsidie is aan te vragen.
  • De aanvullende energiebesparende maatregelen en het Zeer Energiezuinig pakket uit de oude SEEH regeling zijn komen te vervallen.
  • Er  is de mogelijkheid voor subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.
  • Er komt een productenlijst voor goedgekeurde isolatiematerialen. Deze wordt begin januari gepubliceerd op de website van de RVO.
  • Ook warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst. Zelf  plaatsen is niet meer toegestaan.
  • Het aanbrengen van gespoten PIR of PUR moet vanaf nu met HFK-vrije blaasmiddelen.

BTW teruggave Zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst Zie btw terugvragen.

Verzilverlening, speciaal voor ouderen

De verzilverlening voor aanpassingen aan uw huis is voor inwoners van Wijdemeren boven 65 jaar (partner max 10 jaar jonger) en mag ook gebruikt worden voor energiemaatregelen!

De Verzilverlening is een aflossingsvrije lening voor aanpassingen in de woning voor woningen met een ruime overwaarde, dus waarbij de hypotheek geheel of grotendeel is afgelost. Tijdens de looptijd van de lening betalen de gebruikers geen aflossing én geen rente. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening. Hierdoor stijgen de woonlasten van de gebruikers niet.

Wilt u minimaal twee energiemaatregelen nemen en hebt u de AOW leeftijd neem dat contact op met de gemeente Wijdemeren. Zie website gemeente Wijdemeren. Hebt u ondersteuning nodig dan helpen de energiecoaches u graag verder. 

Inwoners boven de 75 jaar kunnen geen energiebespaarlening krijgen, maar wel gebruik maken van de verzilverlening.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing en zonnepanelen. U vindt alle maatregelen die in aanmerking komen voor de lening op www.energiebespaarlening.nl.